1 2 3 4 5 6 7 8
0522 475462 post@algert.nl

Vroeg ik me laatst zo ineens af wat het eigenlijk betekent, boekhouder te zijn. Zo’n vraag komt niet zomaar uit de lucht vallen. In een gesprek daarover, met mijn lief, versprak zij zich en had het over boekhoeder i.p.v. boekhouder. Tranen gelachen natuurlijk, maar toen we het hadden laten bezinken hebben we geprobeerd het verschil te benoemen tussen een boekhoeder en een boekhouder.

Het  woordenboek bood uitkomst zodat we inderdaad een uitleg bij de twee begrippen konden vinden.
Een hoeder is een bewaker, beschermer, conservator, behoeder, beschermheer, enz. ten dienste van hetgeen bewaakt/bewaard moet worden. Iemand die ergens over waakt zodat het beschermd wordt en niet verloren gaat.
Een houder daarentegen is een persoon die iets voor een ander in zijn macht heeft. Zoals het geval is wanneer je de boekhouding van een cliënt in je bezit hebt.

Zo beschouwd was die verspreking eigenlijk een betere weergave van de realiteit en zijn mijn collega’s en ik meer boekhoeder dan boekhouder. Is het niet zo dat je van je boekhouder méér verwacht dan dat hij enkel je kasboek, bankafschriften en facturen in bewaring neemt? Ja, dat is zo, want op je spullen passen kun je zelf ook wel. Je neemt juist zo iemand in de arm die waakt over bijvoorbeeld jouw financiële integriteit, over je onafhankelijkheid, over je relatie met de belastingdienst. Zo Iemand die je adviseert als je investeringen wilt doen, even met je meerekent, die zorgt dat je geen financiële blunders maakt, op tijd bent met je aangiften. Een hoeder dus.

Zo beschouwd ben ik veel liever boekhoeder dan boekhouder, want laten we eerlijk zijn, waar ligt voor mij de uitdaging als je alleen geacht wordt op de boekhouding van een ander te passen? Daar zijn selfstorage-bedrijven voor. Het mooie van ons vak is juist dat we zelfstandigen ondersteunen op een gebied waar óf de interesse niet ligt (cijfers zijn sááái) óf de kennis ontbreekt (cijfers zijn moeilijk) om zaken op een goede manier af te ronden en de ondernemer zoveel inzicht te geven, dat hij/zij weet hoe het ervoor staat. En ja, het is nooit voor niets, dat kan ook niet, maar een gezonde nachtrust is veel meer waard.

Fijn als je op vakantie gaat en weet dat je boekhouder je administratie in de gaten houdt. Zo valt er meer te genieten.

De groeten van een boekhoeder.